Vinkkejä kissan laiduttamiseen

Kissan laihduttaminen on toteutettava terveydellisistä syistä hitaasti. Toisaalta useat lihavan kissan omistajat kokevat, etti ongelma ole se, että laihdutuskuurin tulokset näkyvtä liian nopeasti, vaan päinvastoin! Kyselimme lisävinkkejä kissan laihduttamiseen Animagi-eläinklinikkaketjun klinikkamanageri Laura Kortelaiselta.

  • Tarkistuta kissan tarvitsema päivittäinen kalorimäärä asiantuntijalta (esim. eläinlääkäriasemalta, usein maksuton).
  • Listaa kaikki ravinto, joka menee kissan suusta päivittäin alas. Ole rehellinen!
  • Mittaa koko vuorokaudeksi tarkoitettu ruoka valmiiksi ja kerro perheellesi, että tässä on kissamme tämänpäiväinen ruokamäärä. Jos kissalle annetaan päivän aikana ylimääräisiä herkkuja, vuorokausivarastoon tulee jäädä ruokaa päivän päätteeksi vastaava määrä.
  • Koska kissa syö eniten öisin, voit antaa esimerkiksi puolet annoksesta kissalle yötä vasten, ja loppu puolikas jaetaan päivän ajaksi.
  • Pidä kissalle ruokinta-ajat. Anna esimerkiksi klo 21:00 puolet vuorokauden ruoka-annoksesta tarjolle, klo 8:00 neljäosa ja klo 16:00 viimeinen neljännes.
  • Jos kissasi on kova kerjäämään tuokaa, ota ruokakupit pois näkyviltä ruokintakertojen väliseksi ajaksi. Näin kissa mahdollisesti kuluttaa energiaa etsiessään ruokaa eikä häiritse peheenjäseniä ruokaa kerjätessään.
  • Piilottele ruokaa mahdollisuuksien mukaan ympäri taloutta. Kissa tykkää etsiä “saalistaa” ja samalla myös kuluu energiaa.
  • Jos haluat, että kissallasi on ruokaa koko ajan saatavilla, silloin perusruokavalioksi aineenvaihduntaa kiihdyttävä ruokavalio (ainoastaan ns. lääkeruuat).
  • Lisää kissan liikuntaa leikittämällä ja aktivoimalla kissaa. Esimerkiksi jos talossanne on rappuset eikä kissa kulje niitä “huvikseen”, kissa kannetaan rappujen siihen päähän, mistä se haluaa kulkea rappuja pitkin mielipaikkaansa. (Kortelainen kertoon esimerkin elävästä elämästä: tukholmalaisessa eläinsairaalassa hän kävelytti ylipainoista kissaa niin, että kantoi kissan klinikan kaukaisimpaan päähän, ja sitten sen annettiin kävellä takaisin yksiöönsä. Tätä toistettiin todella monta kertaa.)
  • Jos peheessä on muita, normaalipainoisia kissoja, niille voidaan antaa ruokaa esimerksi toisessa huoneessa, jossa laihduttajalle ei tule paha mieli. (Ja tähän Burmapostin Niina Kauraoja voi keroa esimerkin elävästä elämästä: keskenkasvuinen burma muuten täysi-ikäisessä burmalaumassa pääsee aina emäntänsä kanssa vessaan, minne on kaappiin piilotettu vauvaraksuja näitä reissuja varten.)

Lähteet

http://www.koirakissaklinikka.fi/Kissa-artikkelit/lihava-kissa-ja-laihdutus.html