Hypertrofinen kardiomyopatia (HCM)

Hypertrofinen kardiomyopatia (HCM) on kissan tavallisin sydänsairaus, useimmissa tapauksissa aiheuttajaa ei tiedetä sairastumisen seurauksena sydänlihas paksuuntuu, muutos kohdistuu yleensä sydämen vasempaan puoliskoon. Kammion paksuuntumisen ja lihaksen rakenteen muuttumisesta seuraa sydänlihaksen joustavuuden väheneminen.

Periytyvä muoto on osoitettu seuraavilla roduilla: maine coon, ragdoll, persialainen ja amerikkalainen lyhytkarva. Tauti periytyy autosomaalisena dominanttina ominaisuutena siten, että kaikki viallisen perintötekijän saaneet kissat sairastuvat HCM:aan. Tautia esiintyy enemmän uroksilla.

Sydänlihaksen paksuuntuminen voi johtua myös muista sairauksista (sekundäärinen kardiomyopatia): mm. kilpirauhasen liikatoiminta, kohonnut verenpaine ja kasvuhormonin liikaeritys taudin esiintymisen ikähaitari 6 kk:sta 16:en vuoteen. Periytyvää muotoa sairastavilla taudin aiheuttamat muutokset ovat havaittavissa tavallisimmin kolmen vuoden ikään mennessä oireina ovat pääosin nesteen kertyminen keuhkoihin, pleuraonteloon tai sydänpussiin. Tästä oireina tavallisimmin hengitysvaikeus, tihentynyt hengitys ja rasituksen siedon alentuminen. Kissa voi hengittää suu auki ja limakalvoilla voidaan havaita sinerrystä. Useimmilla HCM:aa sairastavilla kissoilla havaitaan sydämessä sivuääni tai muutoksia sydämen rytmissä.

Tauti kehittyy hitaasti usean vuoden aikana. Yleensä omistajan havaitessa oireet kissallaan tauti on jo vakava-asteinen. Joillekin kissoille oireiden ilmaantuminen kestää useita vuosia, toisille oireita ei ilmaannu koskaan. Joillakin yksilöillä taudin ensioire on äkillinen sydänkuolema. taudinmääritys tehdään oireiden, auskultaation, röntgentutkimuksen ja ultraäänitutkimuksen avulla. Taudin varma tunnistaminen vaatii ultraäänitutkimusta.

Hoito perustuu nestepoistolääkitykseen, jota tuetaan sydänlihaksen toimintaa rentouttavilla lääkkeillä, jotka myös parantavat sydänlihaksen verenkiertoa ja hapensaantia ennuste epävarma, selviämisaika oireiden ilmaantumisesta vaihtelee muutamista päivistä useisiin vuosiin.

Lähteet

Lahden Eläinlääkäriaseman pieneläinsairauksien erikoislääkäri Seppo Lambergin luento Lahdessa 26.4.03