Keskilinjan kehityshäiriöt

Keskilinjan kehityshäiriöt (midline defects) ovat sikiöaikaisia epämuodostumia, jotka voivat olla joko perinnöllisiä, idiopaattisia tai ympäristön vaikutuksesta johtuvia (myrkyt, lääkkeet ym.). Epämuodostumat voivat esiintyä yksittäisinä tai niitä voi olla yhdellä pennulla useampi. Osaan keskilinjan kehityshäiriöitä voi liittyä myös raajojen kehityshäiriöitä. Jalostuskäyttöä edes lievästä keskilinjan epämuodostumasta kärsivillä ei suositella, sillä perinnöllisyyttä ei voida sulkea pois.

Burmapennuilla on todettu eriasteisia keskilinjan kehityshäiriöitä. Näitä ovat suulakihalkio (palatoschisis) = pehmeä ja/tai kova kitalaki (joskus myös ylähuuli) on jäänyt sulkeutumatta keskilinjasta, jolloin suuontelosta on suora yhteys nenäonteloon. Suuonteloon ei muodostu negatiivista painetta, jolloin pentu ei pysty kunnolla imemään nisää. Keuhkokuumeen riski on suuri, sillä pentu voi vetää maitoa vahingossa keuhkoihin. Suulakihalkio on mahdollista korjata kirurgisesti. Kissanpennun kitalaki sulkeutuu 32 vrk mennessä hedelmöittymisestä.

Kuvassa tyypillinen keskilinjan kehityshäiriöinen (MD) pentu.

Selkärankahalkio (spina bifida) = selkärangan nikamankaaret eivät ole kasvaneet yhteen, jolloin selkäydin on ilman luista suojaa. Selkärankahalkion vakavuus riippuu sen sijainnista ja asteesta. Halkio voi olla myös ehyen ihon peittämä, ns. piilohalkio (spina bifida occulta), jolloin vauriota ei voida havaita ulkoapäin.

Kalloaukile, johon liittyy isoaivojen puute (anenkefalia) = isot aivot ovat jääneet kehittymättä tai ovat korvautuneet nestepussilla, aina fataali tila.

Vatsa-aukile (omfalocele) = vatsanpeitteet navan ympäriltä keskilinjassa ovat jääneet eri asteisesti sulkeutumatta ja/tai kehittymättä. Lievimmillään kyse on napatyrästä, joka on korjattavissa kirurgisesti ja vakavimmillaan avoimesta vatsa-aukileesta, jossa vatsaontelon elimet purkautuvat vatsaontelon ulkopuolelle.

Palleatyrä (hernia diaphragmatica) = vatsaontelon elimet tunkeutuvat pallean aukosta rintaontelon puolelle. Haitta riippuu aukon koosta ja sijainnista. Pallea voi myös puuttua kokonaan, mikä johtaa pennun kuolemaan, sillä keuhkot eivät tällöin kehity oikein.

Lähteet