4 articles Virustaudit

Kissojen immuunikatovirus (FIV)

Kissojen immuunikatovirus (feline immunodeficiency virus) eli FIV on retroviruksiin kuuluva, hitaasti kehittyvä virus. FIV on erittäin yleinen, laajalle levinnyt ja helposti tarttuva, vain kissoille ominainen patogeeni. Se on jopa niin yleinen, että kaikki epäspesifisesti oireilevat kissat suositellaan testattaviksi FIV:in varalta. FIV:in vallitsevuus on hyvin korkea villeillä, vapaasti ulkoilevilla kissoilla, erityisesti uroksilla.

Kissojen leukemiavirus (FeLV)

FeLV eli kissojen leukemiavirus (feline leukemia virus) on retroviruksiin kuuluva, onkogeeninen eli syöpää aiheuttava virus. FeLV on erittäin yleinen, laajalle levinnyt ja helposti tarttuva patogeeni; jopa niin yleinen, että kaikki epäspesifisesti oireilevat kissat suositellaan testattaviksi leukoosin eli FeLV:in varalta.

Kissanuha

Kissanuha on yleisnimitys kissan ylempien hengitysteiden tulehdussairauksille. Nuhan oireita ovat aivastelu ja yskiminen, lisäksi kissa voi olla kuumeinen ja ruokahaluton. Aivan kuten ihmisten, myös kissojen nuhat tarttuvat helposti ja yleisimmin pisaratartuntana. Itämisaika vaihtelee kahdesta vuorokaudesta kolmeen viikkoon. Taudin oireet kestävät 5-10 päivään, vaikeimmissa tapauksissa jopa kuusi viikkoa (Kamu 2009).