Kissanuha

Kissanuha on yleisnimitys kissan ylempien hengitysteiden tulehdussairauksille. Nuhan oireita ovat aivastelu ja yskiminen, lisäksi kissa voi olla kuumeinen ja ruokahaluton. Aivan kuten ihmisten, myös kissojen nuhat tarttuvat helposti ja yleisimmin pisaratartuntana. Itämisaika vaihtelee kahdesta vuorokaudesta kolmeen viikkoon. Taudin oireet kestävät 5-10 päivään, vaikeimmissa tapauksissa jopa kuusi viikkoa (Kamu 2009).

Yleisin hengitystieinfektioiden aiheuttaja on rinotrakeiitti eli herpesvirus eli FHV (Feline herpesvirus). Siitä tunnetaan vain yksi kanta ja sen esiintyminen on maailmanlaajuista. Eniten herpesinfektioita tavataan alle kuuden kuukauden ikäisillä pennuilla, mutta myös vanhemmat kissat voivat sairastua. Virus lisääntyy nenän ja hengitysteiden limakalvoilla sekä silmän sidekalvolla. Toinen yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja on calicivirus eli FCV (Feline calicivirus). Siitä tunnetaan satoja erilaisia viruskantoja, joiden taudinaiheutuskyky vaihtelee suuresti. Virus lisääntyy suun- ja nenän limakalvoilla, keuhkojen kudoksissa, nivelissä ja jopa iholla (Pohjola-Stenroos 2009).

Virusinfektioiden hoitoon ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan kyseessä on oireiden mukainen tukihoito. Virusinfektiot komplisoituvat usein bakteeritulehduksella, jolloin hoitona käytetään antibioottia (Juuti 2009). Olennaista virusinfektion paranemisessa on, että kissan oma immuunipuolustusjärjestelmä tuhoaa viruksen. Tukihoitona voidaan käyttää interferonivalmisteita, joiden on todettu lyhentävän virusinfektioiden hoitoaikaa (Gunn-Moore 2004). Malikin (2009) tutkimusryhmän mukaan famsikloviiri näyttäisi olevan lupaava lääke herpesviruksen aiheuttamien infektioiden hoitoon, lisätutkimukset ovat kuitenkin vielä tarpeen.

Koska virusinfektioiden hoitoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa, on ennaltaehkäiseminen eli säännönmukainen rokottaminen ensiarvoisen tärkeää. Juuti (2009) suosittaa rokottamaan pennut 9 ja 12 viikon iässä ja tehostamaan rokotteen vuoden iässä. Jos pennuilla on suuri riski sairastua suositetaan rokotteen tehostamista vielä 16 viikon iässä ja tämän jälkeen vuosittain. Aikuiselle kissalle ensimmäistä kertaa annettu rokote on myös tehostettava 2-4 viikon kulutta, jotta tarvittava immuunivaste saadaan. Vaikka rokotteen antama suoja ei ole täydellinen on rokottamisesta selvästi hyötyä, sillä rokotettujen kissojen infektiot ja oireisto ovat selvästi lievempiä kuin rokottamattomien kissojen.

Lähteet