Kissan idiopaattinen kystiitti

Kissan idiopaattinen kystiitti eli eli kissojen kivuliaan virtsarakon oireyhtymä aiheuttaa kissalle voimakasta ja uusiutuvaa kipua virtsarakossa. Idiopaattisen kystiitin oireita ovat verinen virtsa, toistuva virtaaminen, toistuvat virtsaamisyritykset tai virtsaamattomuus. Virtsaaminen aiheuttaa kissalle kipua mikä voi näkyä myös ääntelynä virsatessa tai virtsaamisena vääriin paikkoihin.

Kissojen idiotaattista kystiittiä on tutkittu paljon, mutta siitä huolimatta sairauden syy on yhä osittain tuntematon. Stressillä on havaittu olevan selvä ja voimakas yhteys oireiden ilmentymiseen, koska stressin vaikutuksesta virtsarakon seinämää suojaava limakalvo ohjeen, jolloin se ei kykene suojaamaan virtsarakon seinämiä riittävästi. Tällöin virtsan kudoksia ärsyttävät aineet pääsevät vaikuttamaan liian syvällä virtsarakon seinämän kerroksissa ja kissa tuntee jatkuvaa kipua virtsarakossa.

Kissalle stressiä aiheuttavia tekijöitä voi olla vaikea tulkita. Tavallisimpia kissoille stressiä aiheuttavia asioita voivat olla erilaiset muutokset ympäristössä tai päivittäisissä rutiineissa: muuttaminen, remontointi, järjestyksen vaihtaminen, hoitopaikkaan joutuminen, lomat, aikataulujen muuttuminen, vuodenaikojen vaihtuminen, eläinlääkärikäynnit, perheenjäsenten poissaolot, uusi perheenjäsen, uusi lemmikki, perheenjäsen tai lemmikin kuolema. Kissaa voi stressata myös liian tuttu ja turvallinen ympäristö, sillä tylsistyminen on petoeläimille stressaavaa.

Diagonsointi ja hoito

Idiopaattisen kystiitti diagnosoidaan yleensä poissulkemalla muut virtsaamisvaikeuksia aiheuttavat sairaudet. Virtsanäyte tutkitaan virtsakiteiden ja virtsatulehduksen varalta. Ultraäänitutkimuksella taas poissuljetaan virtsakivet ja virtsarakon kasvaimet.

Eläinlääkärin määräämän kivunhoidon lisäksi idiopaattisen kystiitin hoidossa keskitytään kissan elämänlaadun parantamiseen, joten omistajan on oltava luova ja yritettävä keksiä millä tavoilla omaa kissaa stressaavia tekijöitä voidaan vähentää. Hyviä tuloksia on saatu kissojen luonnollisia kasvofermoneja sisältävällä Feliway-haiduttimella. Kaikki kissat eivät pidä samanlaisesta kissanhiekasta tai vessoista, joten myös kissalle mieluisan vessan ja kissanhiekan löytäminen voi auttaa merkittävästi oireiden vähentämisessä. Lisää vinkkejä kissa aktivointiin löytyy Suomen Eläinlääkärilehden julkaisusta.

Muista että idiopaattinen kystiitti ei ole käytösongelma vaan on sairaus, joka aiheuttaa kissalle kipua. Opettele tunnistamaan kissasi kipu sen pienistäkin käytösmuutoksista ja hoida se eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Älä anna muita kipulääkkeitä tai muuta kipulääkkeen annostusta ilman, että keskustelet ensin eläinlääkärisi kanssa.

Lähteet